UPS – Del 1 Myte, historie og fakta

Denne indledende artikel om United Parcel Service (UPS) introducerer brandet, historien, myten og lidt grundfakta om virksomheden. I del 2 vil fokus være på udviklingen af UPS kundestrategi.

UPS eller United Parcel Service er en af verdens største fragtselskaber. Deres hovedmarked er uden sammenligning USA, men de er et meget internationalt funderet selskab der bringer mere end 15 millioner pakker og dokumenter ud til 6,1 millioner kunder i over 220 lande og territorier hver dag. I Danmark har de også en markant tilstedeværelse om end de ikke er i samme målestok som Post Danmark. Men du har nok set deres fragtvogne køre rundt. Der står naturligvis UPS på dem og så er de brune.  Brun er UPS’ varemærke og et symbol på hele deres brand.

 

Myten om UPS

James E. Casey grundlagde UPS i 1907 – dengang blev det navngivet American Messenger Company. Historien går at Casey lånte 100 dollars af en ven og købte seks budcykler i hans hjemby Seattle. I 1915 var virksomheden vokset og Casey opkøbte et fragtselskab, der kun benyttede sig af motorcykler. Virksomheden var nu større og havde udskiftet de seks budcykler med motoriserede køretøjer og deres samlede fragt flåde bestod af 4 biler og 5 motorcykler. Det var her man begyndte at male køretøjerne brune, tilsyneladende for at kunderne havde sværere ved at se når bilerne blev beskidte. I 1920’erne udvidede UPS til Los Angeles, San Fransisco, San Diego og Portland. I 1930 udvidede UPS til New York på østkysten. Og udviklingen af virksomheden har siden da blot vokset sig større og stærkere. Skabelsen og udviklingen af UPS er så tæt man kommer på inkarnationen om den amerikanske drøm – en ægte Joakim von And historie.

 I 2010 havde UPS en omsætning på 49,5 milliarder dollars og et overskud på 3,5 milliarder dollars. Virksomheden har over 400.000 ansatte over 90.000 køretøjer og omkring 600 fly (til sammenligning har SAS omkring 150 fly i deres flåde). UPS er det ledende fragt selskab i USA og deres nærmest konkurrenter er United States Postal Service og FedEx. Internationalt konkurrerer de med mange lokale fragtselskaber som Deutche Post og Royal Mail.

Faktum er, at UPS har sejret ad helvede til i deres branche. Det interessante er nu hvordan man fastholder og udvider sin førerposition. Den næste artikel om UPS fokuserer på hvordan UPS har benyttet forskellige Customer Relationship Management strategier til at udvikle og fastholde denne position.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *