Ønsker du at blive gravid? Tænk over kost og livsstil

Du har sikkert hørt en masse gode råd om, hvad du skal gøre, når du bliver gravid. Men vidste du, at din kost og livsstil i lang tid før din graviditet også er meget vigtigt. Ikke bare for din evne til at blive gravid, men også for barnets sundhed? Læs med her for at få læge Charlotte Bechs konstruktive kritik af vores generelle kost og livsstil. Den er som regel ikke god nok, hvis man ønsker sig et sundt barn. Kost og livsstil bør optimeres hos de par, der gerne vil have et barn.

Kroppen er kompleks, og der er mange ting, der er vigtige for vores sundhed. Men særligt kost og livsstil har vist sig at være vigtige. Derfor er det også et essentielt fokusområde for dig, der ønsker at blive forælder. Og det gælder uanset om du er mand eller kvinde. 

Du skal ikke opfatte disse gode råd fra læge Charlotte Bech som kritik, hvis du ikke følger dem allerede. Det er ikke ment som kritik af din nuværende kost og livsstil. Se dem i stedet som en hjælp til at optimere mulighederne for en positiv graviditetstest, en sundere graviditet og et sundere barn.  

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Første skridt til at klargøre kroppen til at blive forælder er at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Sundhedsstyrelsen giver en række vigtige anbefalinger, som du bør følge, før du bliver gravid: 

 • Kvinden bør tage kosttilskud af 400 mg folinsyre dagligt.
 • Begge parter bør undgå at drikke alkohol og ryge tobak (undgå også passiv rygning).
 • Får I medicin, bør I tale med lægen om dens indvirkning.
 • Kvinden bør se på om der er forhold på hendes arbejde som kan have potentielt skadelige virkninger.
 • Både manden og kvinden bør helt undgå kemiske stoffer.
 • Ingen af parterne bør indtage nogen former for rusmidler.

Rådene gælder både for mænd og kvinder. Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bruger prævention, så længe du indtager alkohol eller andre rusmidler. Tilsvarende bør du også holde pause med både alkohol og andre rusmidler, hvis du dropper præventionen. 

Tænk også over dine omgivelser og dit arbejde

Udover at følge Sundhedsstyrelsens tiltag er det vigtigt at tænke over din livsstil generelt. Mange kommende forældre glemmer at tænke på, hvordan f.eks. situationen på deres arbejdsplads påvirker deres forplantningsevne. Så læs med for at få læge Charlotte Bechs konstruktive kritik af forskellige arbejdsforhold og hvordan det påvirker fertiliteten og muligheden for at få et sundere barn. 

Arbejder du f.eks. med kemikalier og pesticider? Så bør du blive omplaceret eller fraværsmeldt, så længe du forsøger at opnå en positiv graviditetstest (og faktisk også under selve graviditeten hvis du er kvinde). 

Undersøgelser viser, at luftforurening i en storby kan have en negativ virkning på fosterets vækst – også selv om man er udsat for luftforurening lang tid inden graviditeten indtræder. Det samme gælder luften indendørs i nymalede eller -renoverede lokaler. 

Har du lange nattevagter, eller føler du dig generelt stresset på jobbet? Det giver anledning til læge Charlotte Bechs kritik. For det nedsætter din evne til ægløsning og en sund graviditet, og hos manden kan det skade sædkvaliteten. 

Derudover har undersøgelser vist, at nattearbejde mere end to gange om ugen øger risikoen for spontan abort. Det kan være du bør ændre dit arbejdsskema.

I fritiden bør du desuden gå efter over at være fysisk aktiv uden at overtræne, samt spise en sund og varieret kost. Her kan særligt fuldkornsprodukter, mælkeprodukter og plantebaserede proteiner have en gavnlig effekt. Det er vigtigt med frugt og grønt, herunder også juice af frugt og grønt, gerne med friske grønne krydderurter tilsat. Du kan få inspiration fra en lang række hjemmesider og bøger, der giver gode råd til at juice de grønne spiselige planter fra haven eller skoven, som brændenælde, mælkebøtte, skvalderkål og ramsløg. 

Mandens sædkvalitet spiller også en vigtig rolle

Som mange andre læger giver læge Charlotte Bech også kritik af, at manden ofte bliver glemt i fertilitetsspørgsmålet. Manden er en VIP – a Very Important Person i projektet med at opnå en positiv graviditetstest. 

For manden er det f.eks. vigtigt at tænke over at: 

 • Sørge for at være fysisk aktiv, og undgå at sidde for meget ned, som at se for meget tv.
 • Undgå for hård træning, ekstremsport og intensiv løbetræning.
 • Nedbringe stress og være opmærksom på symptomer på stress.
 • Spise en sund og varieret kost 
 • Tabe sig i vægt ved ekstrem overvægt.
 • Sørge for at få nok søvn.
 • Undgå opvarmning af skridtet.

Hvis du kontakter læge Charlotte Bech, kan hun kan rådgive dig om, hvordan du øger din forplantningsevne.

Charlotte Bech står klar med konstruktiv kritik

Charlotte Bech er læge, foredragsholder og kursusleder. Hun har stor erfaring i at hjælpe ufrivilligt barnløse par. Og hun har allerede hjulpet mange med at blive forældre. Kontakt hende for at få hjælp til øge dine muligheder for at blive forældre til et sundere barn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *